FRIS! 2017

Waarderend leren in het onderwijs

Ben je een bevlogen docent of leerkracht en wil je leerlingen helpen om hun talenten te ontdekken en tot ontwikkeling te brengen? Of ben je een schoolleider die op positieve wijze wilt werken aan inhoudelijke vraagstukken binnen jouw school? Kom dan op vrijdag 23 juni naar FRIS!. 

Op FRIS! hoor je krachtige voorbeelden van scholen die waarderend leren een plek geven in hun onderwijs én binnen de manier waarop er gewerkt wordt aan verbeteringen en vernieuwing binnen de school. Ook krijg je handvatten om het waarderend leren een stap verder te brengen in jouw praktijk. FRIS! is daarmee het event voor professionals uit het primair of voortgezet onderwijs die het beste in leerlingen, collega’s en ouders naar boven willen halen.

Onder vind je meer informatie over het thema van de dag en het programma. Weet je zeker dat je er bij wilt zijn? Meld je dan hier direct aan. 

Uitnodiging voor FRIS 2017 - small

Sluit jouw schooljaar goed af op FRIS!

Vanuit Take a Step organiseren we dit jaar voor de vijfde keer FRIS! – het event waar de toepassing van de positieve psychologie centraal staat. We hebben dit keer voor een speciale onderwijseditie gekozen. Het centrale thema van de dag is dan ook waarderend leren.

Wat is waarderend leren?

Bij een waarderend leerproces richt je de aandacht op wat werkt en onderzoek je hoe je juist dat kunt versterken. Je kijkt naar behaalde successen en de aanwezige energiebronnen, kwaliteiten en ambities van kinderen en volwassenen. Daar worden leerprocessen niet alleen effectiever, maar ook leuker door. Door in te zetten op thema’s als motivatie, talent, welbevinden en mindset werk je aan een cultuur van waarderend leren binnen de school.

Welke vraagstukken staan centraal tijdens de middag?

We pakken tijdens de middag drie belangrijke vraagstukken bij de kop:

 • Hoe vergroot je het leerplezier en de motivatie van leerlingen?
 • Hoe voer je waarderende gesprekken met leerlingen, ouders en collega’s?
 • Hoe verstrek je een cultuur van waarderend leren binnen de school?

Rond deze thema’s bieden we zowel input, als dat er volop ruimte is om ervaringen met collega’s van andere scholen uit te wisselen. Aan het eind van de middag heb je niet alleen nieuwe kennis opgedaan, maar ook praktische  handvatten gekregen om direct mee aan de slag te gaan. Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je een exemplaar van ons boek ‘Waarderend leren in het voortgezet onderwijs’ cadeau.

Hoe ziet de middag eruit?

FRIS! heeft uit een actief en inhoudelijk divers programma. Tijdens de twee talkshows die aan het begin van de middag op het programma staan delen verschillende docenten en schoolleiders inspirerende voorbeelden van hoe zij op hun school een invulling geven aan waarderend leren. Het tweede deel van de middag kies je voor één van de bovenstaande drie vraagstukken om in de vorm van een workshop op te verdiepen. Het programma duurt van 12.30 tot 17.00 uur.

Programma 

Talkshow 1: Ontdek wat werkt– In deze talkshow bespreken we krachtige voorbeelden van scholen die het waarderend leren handen en voeten geven binnen het onderwijs. Wat maakt dat leerlingen met plezier naar school gaan? Hoe hebben ze oog voor talenten van leerlingen? Hoe versterken ze de motivatie van leerlingen? Samen onderzoeken we welke principes zij toepassen in hun school en wat er voor zorgt dat dit werkt.

In gesprek – Vervolgens wisselen we in groepen (kleine) succeservaringen uit aan de hand van deze principes en thema’s. Waar breng jij waarderend leren al in de praktijk? Wat voor mooie voorbeelden zie je hiervan in jouw school? Wat draagt bij aan dit succes?

Talkshow 2: Versterk wat werkt – Tijdens de tweede talkshow laten we zien hoe scholen op waarderende wijze werken aan inhoudelijke vraagstukken binnen de school. Hoe kom je successen op het spoor? Hoe vergroot je deze uit? Hoe maak je verandering betekenisvol, leuk en duurzaam? Ook hier schuiven docenten en schoolleiders aan om voorbeelden te delen. Dit alles geeft input om na te denken over de vraag: ‘Wat zou jij graag de komende maanden willen bereiken op jouw school of in jouw les? En wat heb je daarvoor nodig?’

Aan de slag – Het laatste deel van de middag kies je voor een vraagstuk waar jij mee aan de slag wilt gaan. We bieden tijdens deze drie workshop inhoudelijke input, je scherpt samen met vakgenoten jouw ambities verder aan en je krijgt concrete handvatten aangereikt. De vraagstukken waar je uit kunt kiezen zijn:

 • Hoe vergroot je het leerplezier en de motivatie van leerlingen?
 • Hoe voer je waarderende gesprekken met leerlingen, ouders en collega’s?
 • Hoe verstrek je een cultuur van waarderend leren binnen de school?

Gezamenlijke afsluiting – We sluiten de middag af met het formuleren van een concreet voornemen: een afsluiter van het schooljaar of een eerste stap voor na de zomervakantie. Onze feestelijke borrel biedt de gelegenheid om verder na te praten en uit te wisselen.

Kom naar FRIS!

Heb jij zin om waarderend leren een stap verder te brengen in jouw praktijk, meld je dan nu aan voor FRIS! 2017.

Hopelijk tot de 23ste!

Dit is wat je krijgt

 • Inhoudelijke verdieping en praktische handvatten
 • Inspirerende voorbeelden van waarderend leren in de onderwijspraktijk
 • Uitwisseling met vakgenoten
 • Energie én concrete ideeën om na de zomer zelf een volgende stap te zetten
 • Exemplaar van ons boek ‘Waarderend leren in het voortgezet onderwijs’

Praktische Details

 • Datum: vrijdag 23 juni
 • Tijd: 12.30 – 17.00 uur
 • Locatie: Kantien in Utrecht
 • Kosten: € 105 (exclusief 21% btw, inclusief borrel en boek)