Actieonderzoek.jpg

Actieonderzoek

Actieonderzoek is een onderzoeksvorm waarbij mensen de praktijk niet alleen van een afstand onderzoeken, maar ook experimenteren met nieuwe aanpakken die direct tot veranderingen binnen die praktijk leiden. Kenmerkend daarbij is de nauwe samenwerking tussen mensen om te werken aan het vraagstuk dat voor hen ligt. Actieonderzoek is dus een interventie, waarbij mensen samen komen tot een relevante onderzoekvraag. Vervolgens experimenteren ze met nieuwe aanpakken en reflecteren op de effecten. De opbrengst van het onderzoek is tweeledig: een antwoord op de onderzoeksvraag en een waardevol leerproces voor de deelnemers.

Stichting het Zelfstandig Gymnasium

Actieonderzoek naar het versterken van motivatie

In samenwerking met de Stichting het Zelfstandig Gymnasium deden we een waarderend actieonderzoek naar het versterken van de motivatie van leerlingen op school. Doel van het onderzoek was enerzijds om actuele wetenschappelijke kennis te bundelen en toepasbaar te maken voor de praktijk. En anderzijds om daadwerkelijk te experimenteren met aanpakken in en om de klas die de motivatie van leerlingen ten goede komen. Zeven scholen hebben actief deelgenomen aan het onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn op een grote motivatie-conferentie gedeeld met alle andere geïnteresseerde scholen binnen de stichting en verwerkt in twee artikelen. In dit artikel vind je onze belangrijkste observaties en hier de aanbevelingen die we op basis van het onderzoek geformuleerd hebben.

Ben je benieuwd of actieonderzoek iets voor jou is?

Vul vrijblijvend onderstaand formulier in, dan nemen we contact met je op om te onderzoeken wat we voor je kunnen betekenen. Of stuur direct een mail naar info@takeastep.nl.