Back to All Events

Leergang - Waarderend Leren in het Onderwijs


  • Maliebaan 45 Utrecht Nederland (map)
Take a Step - door Aline Bouma 45.jpg

Waarderend Leren in het Onderwijs

In 2017/2018 organiseren we zes verschillende masterclasses voor bevlogen leerkrachten, docenten en schoolleiders. Deze classes zijn gerelateerd aan ons nieuwe boek: Waarderend leren in het voortgezet onderwijs. Tijdens een masterclass verdiepen we in 3 uur op één van de thema’s van waarderend leren: motivatie, talent, welbevinden, mindset, ondersteunen van keuzeprocessen en bouwen aan een positief groepsklimaat. We nemen je mee in de theorie en delen praktische voorbeelden uit onze praktijk. Uiteraard is er ruimte om in gesprek te gaan met collega leerkrachten, docenten en schoolleiders over situaties in jouw praktijk om je zo een stap verder te helpen. De masterclasses zijn goed los van elkaar te volgen en geschikt voor iedereen in het onderwijs. Per masterclass is er plek voor 12 mensen.

Verdiep je in waarderend leren

Bij een waarderend leerproces richt je de aandacht op wat werkt en onderzoek je hoe je juist dat kunt versterken. Je kijkt naar behaalde successen en de aanwezige energiebronnen, kwaliteiten en ambities van kinderen en volwassenen en waardeert zodoende dat wat er is. Daar worden leerprocessen niet alleen effectiever, maar ook leuker van. Het stelt je in staat om te ontdekken wat goed werkt voor leerlingen, collega’s en ouders en biedt concrete handvatten om dit verder te versterken.

De leergang bestaat uit zes masterclasses waarin we verdiepen op één onderdeel van waarderend leren:

Masterclass 1 – Bevorderen van motivatie – 12 oktober 2017
Op veel scholen is de motivatie van leerlingen een hot topic. In deze masterclass laten we zien wat motivatie is en hoe je de motivatie van leerlingen kunt versterken. De motivatie van leerlingen groeit, als er voldaan wordt aan drie basisbehoeften: autonomie, competentie en verbondenheid.

Masterclass 2 – Ontwikkelen van talent – 9 november 2017
Talenten zijn natuurlijke patronen in denken en doen. Aandacht voor het ontdekken en ontwikkelen van talenten helpt leerlingen zichzelf te leren kennen en keuzes te maken die bij hen passen. In deze masterclass laten we zien hoe je leerlingen stimuleert om hun talenten te benutten binnen en buiten de klas.

Masterclass 3 – Vergroten van welbevinden – 18 januari 2018
In deze masterclass laten we zien hoe je als docent het welbevinden van leerlingen kunt vergroten. Op het moment dat leerlingen goed in hun vel zitten en voldoende positieve emoties ervaren, voelen ze zich gelukkiger en presteren ze beter. Geluk blijkt namelijk een belangrijke voorspeller van succes.

Masterclass 4 – Werken aan een groeimindset – 15 februari 2018
Mensen met een groeimindset hebben de overtuiging dat vrijwel alles te ontwikkelen is. De inzet die je toont, de kansen die je pakt en de manier waarop je met ervaringen omgaat, bepalen wat je leert en in welke mate je groeit. In deze masterclass ontdek je hoe je leerlingen kunt helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset.

Masterclass 5 – Ondersteunen van keuzeprocessen – 15 maart 2018
Leerlingen hebben veel kleine en grotere keuzes te maken. Meer inzicht krijgen in wat er allemaal van invloed is op keuzeprocessen is voor hen dan ook waardevol. In deze masterclass besteden we aandacht aan hoe je leerlingen op een waarderende manier kunt ondersteunen om keuzes te maken die goed bij hen passen.

Masterclass 6 – Bouwen aan een positief groepsklimaat – 19 april 2018
De dynamiek binnen een groep is van grote invloed op de (werk)sfeer in de klas. In deze masterclass laten we zien hoe je door een waarderende bril naar de groepsvorming in een klas kunt kijken. Ook doen we een aantal handreikingen waarmee je als docent kunt bouwen aan een positief groepsklimaat.

Twee individuele coachgesprekken
Tijdens deze leergang krijg je in de masterclasses volop input en kennis over waarderend leren. In de twee individuele gesprekken is er ruimte om het te hebben over jouw vragen. Dit kan gaan over een persoonlijke leervraag: ‘Hoe komen mijn eigen talenten tot z’n recht tijdens mijn lessen?‘ of juist een vraag over het verder brengen van waarderend leren binnen je school: ‘Hoe krijg ik mijn collega’s mee in dit gedachtengoed?‘.

De gesprekken die we gevoerd hebben op basis van wat we leerden, hebben mij net zo geïnspireerd als de boeken, filmpjes, blogs en andere materialen die we kregen aangereikt.

Begeleiding

De masterclasses worden begeleid door Eefje Teeuwisse, Nina Timmermans en Annechien van Buurt van Take a Step.

Kosten

De kosten voor de leergang bedragen € 570,- exclusief 21% btw. Dit is inclusief zes masterclasses, het boek Waarderend Leren in het voortgezet onderwijs en twee individuele coachingsgesprekken.