Back to All Events

Leergang - Waarderend leidinggeven binnen het onderwijs


  • Maliebaan 45 Utrecht Nederland (map)
Take a Step - door Aline Bouma 43.jpg

Waarderend leidinggeven binnen het onderwijs

De leergang ‘Waarderend leidinggeven binnen het onderwijs’ is gericht op de praktijk van schoolleiders. Tijdens vier bijeenkomsten van een dag delen we de belangrijkste ideeën over en inzichten uit de positieve psychologie, het waarderend onderzoek en talentontwikkeling. Naast het verkennen en verdiepen van de theorie, staat de vraag centraal hoe je als schoolleider zelf op een waarderende en onderzoekende manier leiding kan geven aan je team en samen onderwijskundige vraagstukken een stap verder brengt. Er is daarnaast volop ruimte om uit te wisselen met andere collega-schoolleiders over hun ervaringen.

De manier van omgaan met elkaar was ongedwongen, respectvol en stimulerend. De inhoud werd steeds op een andere wijze gebracht, wat het nog boeiender maakte.

In deze leergang werken we rondom onderstaande vragen:

  • Hoe kun je vanuit persoonlijke talenten leiding geven aan verbeteringen en vernieuwing binnen de school?

  • Hoe versterk je een cultuur van waarderend leren binnen de school?

  • Hoe voer je waarderende gesprekken met teamleiders, docenten en ouders?

We ontwerpen met elkaar aanpakken voor vraagstukken, oefenen met gespreksvoering en bieden voldoende ruimte voor reflectie op je eigen denken en handelen. We werken met een groep van maximaal tien schoolleiders, zodat er genoeg ruimte is voor eigen casuïstiek en onderlinge uitwisseling.

Positieve beweging binnen je school

Bij een waarderend leerproces richt je de aandacht op wat werkt en onderzoek je hoe je juist dat kunt versterken. Je kijkt naar behaalde successen en de aanwezige energiebronnen, kwaliteiten en ambities van mensen en waardeert zodoende dat wat er is. Daar worden leerprocessen niet alleen effectiever, maar ook leuker van. Een waarderend leerproces stelt je als schoolleider in staat om zowel de relaties met je teamleden te versterken als ook een impuls te geven aan de resultaten op school.

De gesprekken die we gevoerd hebben op basis van wat we leerden, hebben mij net zo geïnspireerd als de boeken, werkvormen en andere materialen die we kregen aangereikt.

Begeleiding

De leergang wordt begeleid door Eefje Teeuwisse van Take a Step, in combinatie met een aantal gastdocenten.

Data en locatie

De leergangdagen vinden plaats op 3 oktober, 31 oktober, 27 november en 17 december. We werken van 9.30 tot 16 uur, inloop met een kop koffie of thee vanaf 9 uur.

Kosten

De kosten voor de leergang bedragen € 950,- exclusief 21% btw. Dit is inclusief het boek Waarderend Leren in het voortgezet onderwijs en een lunch tijdens de vier bijeenkomsten.

Later Event: November 22
FRIS! Bouwen aan positief onderwijs