Hoe geef je een goed compliment?

0761_25Oct2013.jpg

  We weten inmiddels dat negatieve feedback een stuk meer impact heeft dan een compliment. Een negatieve opmerking laat 9x meer hersenactiviteit zien en komt dus veel harder binnen. Dit zegt iets over hoeveel complimenten we elkaar eigenlijk zouden moeten geven. Complimenten versterken de onderlinge relatie, bouwen zelfvertrouwen en kunnen 'goed gegeven' ook heel informatief zijn. Met informatief bedoelen we dat een compliment je iets kan vertellen over waar je goed in bent, wat anderen prettig vinden en wat in bepaalde situaties effectief is. Negatieve feedback vertelt ons vaak vooral iets over wat we niet moeten doen, complimenten over wat werkt en wat we dus juist wel moeten doen. 

We weten inmiddels ook steeds meer over wat voor soort complimenten het beste werken en wanneer ze het meest positieve effect hebben. Een goed (informatief) compliment bevat informatie over iemands gedrag en het effect daarvan. Pas op met complimenten die enkel gericht zijn op het resultaat (dat heb je nog eens goed gedaan) of de persoon (je bent een topper).

Heb je zin om te oefenen met het geven van een informatief compliment?

Neem iemand in je omgeving in gedachten die je graag een compliment zou willen geven. Bedenk van te voren waar je deze persoon precies mee wilt complimenteren. Vragen die kunnen helpen zijn:

  • Wat heb je iemand zien doen?
  • Wat was het effect daarvan?
  • Waarom ben jij daar zo positief over?
  • Wat zegt dit specifieke voorbeeld in jouw optiek over waar iemand goed in is (talent) of plezier aan beleeft (passie)?

En geef deze persoon dan ook vooral het compliment!

P.s. Elkaar vaker complimenten geven is niet alleen goed voor de ontvanger, maar onderzoek laat zien dat het de boodschapper bijna net zo veel positieve emoties oplevert.