Workshop 'In je element' voor middelbare scholieren

Talent-college.jpg

Afgelopen mei en juni hebben we een pilot-workshop gedraaid voor middelbare scholieren in de omgeving van Castricum. Doel van de workshop ‘In je element’ is om jongeren in de laatste fase van de middelbare school op een talentgerichte manier te ondersteunen bij hun studiekeus. We hebben twee avonden georganiseerd waarop de 10 jongeren met elkaar (onder begeleiding van Grad van Wijk en Eefje Teeuwisse) in gesprek gingen over waar ze goed in zijn en echt plezier aan beleven. Naderhand hebben we de deelnemers gevraagd de workshop te evalueren. We delen graag onze ervaringen!

Waar is de workshop 'In je element' op gericht? De workshop ‘In je element’ is voor jongeren in de laatste fase van de middelbare school. In regionale groepen van ongeveer 10 deelnemers (met twee begeleiders) gaan ze twee avonden met de groep en een uur individueel in gesprek over hun talenten, drijfveren en toekomstdromen.

Het maken van een studiekeus na de middelbare school is in deze tijd in een aantal opzichten misschien wel lastiger dan ooit te voren. Het aanbod is enorm, de studiefinanciering is beperkt en de banen liggen na de studie niet meer voor het oprapen. De vraag is dan ook hoe we jongeren op een effectieve manier kunnen ondersteunen bij het kiezen van een passende vervolgopleiding. Waar scholen zelf vaak een goed aanbod hebben op het gebied van loopbaanoriëntatie, blijkt dat er in veel mindere mate gekeken wordt naar de talenten en passies van leerlingen.

Ervaringen van de deelnemers Wat meteen opviel tijdens de pilot was het grote reflectievermogen waar de jongeren over beschikken. Met de juiste oefeningen en vragen komen ze snel tot inzichten en helpen elkaar ook echt een stap verder. De deelnemers gaven na afloop aan op een leuk, inspirerend traject terug te kijken waarbij ze tot nieuwe inzichten over zichzelf waren gekomen. Enkele reacties:

  • “Nu ik weet waar mijn talenten liggen is het zoeken naar een studie veel leuker.”
  • “Ik snap nu veel beter waarom ik mij tot deze vervolgopleiding aangetrokken voel.”
  • “Wat geweldig, dit zijn dus talenten van mij!”

Voor ons als begeleiders mooi om te horen dat de deelnemers na de workshop meer waarderend naar zichzelf konden kijken.

Op de vraag wat deze workshop toe te voegen heeft aan het huidige aanbod op de middelbare school gaven ze aan dat het vertrekpunt vooral anders ligt. “Waar je op school op basis van een aantal vragenlijsten op zoek gaat naar een passende studie. Kijk je tijdens de workshop eerst naar wie je echt bent, hoe je in het leven staat en waar je talenten liggen”.

talent & gelukTake a Step