De start van ons experiment Less Fuss & More Fun

Wisconsin-Department-of-Natural-Resources.jpg

Van to do naar to do

De hele ochtend ben ik al bezig met het schrijven van deze blog. Tot nu toe heb ik echter nog geen letter op papier. Wel heb ik mijn mail bijgewerkt, me bemoeit met een whatsapp conversatie over een cadeau van een vriendin en telefoontjes beantwoord waar - net als uit de mails en de whatsapp - weer nieuwe taken uit voortvloeiden. Hoewel ik feitelijk dus nog ‘niks’ heb gedaan voel ik me totaal niet ontspannen. Integendeel: de to-do lijst in mijn hoofd lijkt alleen maar te groeien. Ik word overstelpt door prikkels waar dan vervolgens, het liefst meteen, ook nog iets mee gedaan moet worden.

Ik blijk hierin niet de enige, stress wordt namelijk gezien als één van de grootste gezondheidsriscio’s van deze de tijd. Zowel mentaal als fysiek laat het zijn sporen na. Zo krijgt 1 op de 10 werknemers een burn-out en geeft de helft van de werknemers aan regelmatig tot zeer regelmatig werkgerelateerde stress te ervaren. Alarmerende cijfers, die laten zien dat stress een dagelijkse realiteit is voor velen. Lees in deze blog meer over wat stress is en hoe je er mee om kan gaan.

Life is what happens to you while you are busy making other plans

John Lennon zong het ooit al: life is what happens to you while you are busy making other plans. Terwijl je mailt, appt, tv kijkt of to-do lijsten maakt glipt de tijd ongemerkt door je vingers. Tijd die je, als je er bewust bij stil gestaan had, wellicht liever aan andere dingen had willen besteden. Flexibele tijd, die ruimte laat voor creatieve invallen en spontane acties. Om geïnspireerd een nieuw idee uit te werken, om na je werk nog even langs het strand te gaan, een wildvreemde de helpende hand te bieden of een heerlijk ontbijt voor jezelf te maken, gewoon omdat het kan.

Experiment Less Fuss & More Fun

Eefje en ik hebben besloten dat we wel weer wat meer van dat soort momenten in ons leven kunnen gebruiken. Onder het motto: ‘Less Fuss & More Fun’ hebben we voor de komende maand een experiment bedacht om meer rust in ons hoofd (en onze agenda!) te creëren zodat er meer tijd vrij komt voor creativiteit en plezier. Om dit te bereiken hebben we afgesproken ons van 1 t/m 30 april aan de volgende 'regels' te houden:

  • Je bekijkt en beantwoord maximaal 2 keer per dag je email.
  • Van de vijf doordeweekse avonden zijn minimaal twee avonden om te ontspannen. Hierop maak je geen afspraken en staat je telefoon uit of op stil. Eén van deze avonden is computer en/of tv vrij.
  • Aan de vijf doordeweekse dagen voeg je bewust twee ‘nieuwe’ ontspanningsactiviteiten toe. Één van deze twee activiteiten doen we samen, de ander doe je alleen.
  • Op één van de twee dagen in het weekend plan je van te voren helemaal niets. Mocht je die dag zelf wel ergens zin in hebben, dan is dat prima.
  • Iedere week verzin je één opdracht voor de ander. Deze opdracht moet erop gericht zijn om meer lol en plezier in je week te brengen.
  • Op de dagen zonder afspraken (doordeweeks) waarop je zelf thuis kan werken, bepaal je van te voren wat je met die tijd wilt doen en hoe laat je wilt stoppen. Werk liever iets korter met focus, dan een hele dag met verspreide aandacht!
  • Schrijf iedere dag kort iets over je ervaring.

We zijn heel benieuwd wat het ons op gaat leveren! Mocht jij ook nieuwsgierig zijn geworden, iedere week delen we hier met jullie onze ervaringen... En je kan ons natuurlijk ook volgen op twitter @TakeaStepNL. Wij hebben er zin in!

Doe je met ons mee?

Zou jij ook graag wat meer energie overhouden aan het eind van de dag? Denk je dat je jouw werktijd gerichter zou kunnen besteden? Of heb je behoefte aan meer lucht en lol in de week? Doe dan vooral mee! En bedenk je eigen experiment...

Heb je al ervaringen of goede tips? Wij zijn ontzettend benieuwd hoe jij tijd creëert voor die dingen die je echt belangrijk vindt! Stuur een mail naar info@takeastep.nl onder vermelding van Less Fuss & More Fun. Wij brengen alle ideeën bij elkaar.

Deze blog is geschreven door Annemarte van Kruchten.