Less Fuss - even lekker niets doen

Suzanne-LaGasa.jpg

Heb je vanavond zin om wat leuks te doen? Klinkt het enthousiast aan de telefoon. Ik werp een schuine blik op mijn agenda, waar met koeienletters AVOND VRIJ in geschreven staat. Ehm, nou… Ik raap al mijn wilskracht bij elkaar en vertel dat het, in het kader van mijn experiment, vanavond helaas niet zo goed uitkomt. Hoewel de beller begripvol reageert, hang ik toch met een enigszins dubbel gevoel op. Waarom waren we hier ook alweer aan begonnen?

Tijd om door te pakken...

Mijn wens - Less Fuss & More Fun - heb ik helder voor ogen. Meer ontspannen, meer plezier, meer tijd voor dingen die ik echt belangrijk vind. Nog maar 4 dagen geleden brachten Eefje en ik hier een toast op uit op het strand. Onze eerste ontspanningsactiviteit was hiermee een feit. Echter, met je tenen in het zand, zon op je gezicht en een zomers biertje binnen handbereik is het allemaal toch net wat makkelijker praten dan alleen thuis, met een hele lege vrijdagavond in het vooruitzicht. Een gevoel van zelfmedelijden bekruipt me. Al snel wist ik me echter te herpakken. Was dit niet juist waar het om ging? Nieuwe dingen aangaan, zodat ik uit oude gewoontes kon stappen? Het deed me denken aan (een deel van) een mooi gedicht:

Als ik blijf doen,

Zoals ik altijd heb gedaan,

Blijft mij overkomen,

Wat mij altijd overkwam

Waar heb ik vandaag zin in?

Iets anders dus. Ik laat me achterover in mijn luie stoel zakken en vraag me eens hardop af: 'waar heb ik vandaag eigenlijk zin in?' Terwijl ik alle opties overweeg besef ik dat ik me deze vraag eigenlijk veel te weinig stel. De meeste van mijn avonden zitten al vol: sport, vrienden, etentjes, af en toe een werkafspraak. Leuke dingen, daar niet van. De vraag: ‘wat wil ik op dit moment?' komt er weinig aan te pas, het gaat eerder om:' wat staat er voor vandaag op de planning?'

Het experiment heeft me hierdoor wel aan het denken gezet. De vrije avonden en open weekenddag geven hierbij wat lucht in mijn planning, zodat er meer ruimte komt voor spontane ingevingen. Ook gedurende de rest van de week maakt het me bewuster. Wil ik hier wel mijn tijd aan besteden? Heb ik hier echt zin in? Het voelt alsof ik een stukje regie over mijn leven – in dit geval vooral mijn agenda - terugkrijg.

Met mijn vrije avond is het overigens helemaal goed gekomen. Ik heb heerlijk op de bank het tijdschrift Flow (gekregen van Eefje voor mijn eerste opdracht) gelezen, luisterend naar mijn favoriete muziek. Vol nieuwe inspiratie sluit ik mijn dag af. Heerlijk, zo’n avondje alleen!

Deze blog is geschreven door Annemarte - Student Collega bij Take a Step