More Fun! - hoe ontspanning zorgt voor meer focus

ballonnen.jpg

Op een doordeweekse donderdagmiddag naar het Rijksmuseum

Een bezoekje aan het vernieuwde Rijksmuseum stond ergens verweggestopt op mijn lange termijn to-do list. Voor de momenten dat je alle studie- en werkgerelateerde zaken hebt afgerond, geen etentjes, sport of verjaardagen hebt én toevallig toch in de buurt bent. Iets wat praktisch gezien waarschijnlijk neerkomt op ‘nooit’. Echter, ons experiment ging niet alleen over Less Fuss, het had ook een ander, minstens net zo belangrijke component namelijk: More Fun! Meer doen van dat waar je plezier aan beleeft en energie van krijgt.

We zijn op zoek gegaan naar manieren om ‘gewone’ werkzaamheden die toch al op de agenda stonden op een andere manier aan te pakken. Deze techniek wordt ook wel job-craften genoemd: het zoeken naar kleine, slimme aanpassingen binnen je huidige werk waardoor het beter aansluit op je talenten en interesses. Echter, het is niet voor niks een experiment dus besloten we ook het ‘play’ element toe te voegen. Juist ook weer eens die dingen doen waar je lol in hebt maar die niet direct nut hebben: iets maken, de natuur in, dansen, lachen of naar een museum.

Healthy Mind Platter

En waarom zou je er eigenlijk ook geen tijd voor maken? Waarom worden deze ‘fun’ activiteiten vaak gezien als onbelangrijk, als een hobby die je kan oppakken als al het andere weggewerkt is? Wat er in de praktijk op neerkomt dat - tijdens drukke periodes - alles waar je plezier aan beleeft maar geen direct nut heeft, als eerste wordt geschrapt. Ten onrechte wellicht. Want net zoals je lichaam gezonde voeding nodig heeft om te functioneren, zo bestaat er ook het recept voor een gezonde geest. The Healthy Mind Platter, zo noemen de twee vooraanstaande (neuro) wetenschappers David Rock en Daniel Siegel hun recept. Zij onderschrijven zeven mentale activiteiten die essentieel zijn voor een gezonde geest namelijk:  Connect, Play, Physical, Focus, Sleep, Time in en Down Time.

Onze Fun activiteiten waren dus geen werkontwijkend gedrag. Integendeel. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ons brein ook (misschien wel juist) deze momenten nodig heeft om productiever te zijn. Of zoals Stuart Brown (National Institute for Play) zegt:

“Playfulness enhances the capacity to innovate, adapt, and master changing circumstances. It is not just an escape. It can help us integrate and reconcile difficult or contradictory circumstances. And, often, it can show us a way out of our problems.”

Met deze informatie in ons achterhoofd blokten we iedere week een paar uurtjes om juist die dingen te doen waar je normaal niet aan toekomt. Zo genoten we van de zon in Zandvoort aan Zee, maakten we ons eigen sieraad, kregen we een Chinese massage en bezochten we zowel het Rijksmuseum als de World Press Photo tentoonstelling.

Vakantie in eigen werkweek

Juist door echt even iets heel anders te doen, werd het ook weer makkelijker om met een andere bril naar mijn eigen activiteiten te kijken en weer nieuwe inspiratie, perspectief, relativering of gewoon wat ontspanning op te doen. Het grappige was namelijk toen ik eenmaal in de ‘flow’ zat leek het ook steeds makkelijker te worden om dit soort activiteiten in mijn week in te bouwen. Eens door de stad lopen en ieder straatje inslaan wat je nog niet kent, eens blijven luisteren bij een straatmuzikant of ingaan op een spontane picknick in het park. Ik heb in tijden niet zo vaak een vakantie gevoel gehad, terwijl ik toch echt gewoon aan het werk was. Maar juist het inbouwen van deze kleine momenten (naast natuurlijk het feit dat ik meer vrij was door mijn twee vrije avonden én het minder checken van mijn mail) maakten écht een verschil.

Wat ga jij doen om meer FUN in je week te krijgen?

Deze blog is geschreven door Annemarte van Kruchten - Student Collega bij Take a Step