Dit doen succesvolle teams...

Lalit-Shahane.jpg

Wanneer zijn teams succesvol?

Organisaties werken steeds vaker op een meer waarderende en talentgerichte manier. Teamleden maken graag gebruik van elkaars talenten om zo synergie te bereiken. De kunst is het werk op zo’n manier te verdelen dat ieder kan doen wat hij/zij leuk vindt en waar hij/zij goed in is. Het doel is duurzaam gebruik te maken van ieders energie en in samenwerking bijzondere prestaties neer te zetten.

De behoefte om talent de ruimte te geven in het werk leeft. Tegelijkertijd ziet het hoe er binnen iedere organisatie anders uit. Elke organisatie geeft talentgericht werken op een eigen manier handen en voeten. In deze blog delen we twee observaties en naar wat effectief is en bijdraagt aan het resultaat wat teams willen neerzetten: regelruimte en het gericht verbinden van talent aan relevante werkvraagstukken.

Voldoende regelruimte voor professionals

Een eerste observatie die we doen is dat er de afgelopen tijd meer aandacht is voor de mate van regelruimte van professionals. De term is niet nieuw, maar wel steeds belangrijker in ons werk. Een aantal weken geleden schreef Arbonet dat eigen regelruimte een energiebron is die, wanneer mensen hem kunnen benutten, helpt om burn-outs te voorkomen. Veel vraagstukken binnen de HR praktijk gaan dan ook over onderwerpen als Job Craften, I-deals en zelfsturende teams.

Deze stromingen en/of aanpakken gaan uit van een grote mate van regelruimte in het werk, op individueel of gezamenlijk niveau, om zo het werk mooier en passender te maken. Door deze ruimte kunnen teams gerichter taken verdelen uitgaande van persoonlijke interesses en kwaliteiten. Dit werp zijn vruchten af. Zo ervaren leden van deze teams meer plezier in het werk doordat de taken divers en afwisselend zijn. Ook kunnen teamleden hierdoor maximaal gebruik kunnen maken van elkaars talenten en competenties.

Slim verbinden van talent en energie aan relevante werkvraagstukken

Bij het verdelen van werk zijn er natuurlijk meerdere vertrekpunten. Vanuit de behoefte om aan ieders wens te voldoen zien we teams vaak starten met de vraag: ‘wie vind het leuk om..?’ Je vertrekt hier vanuit de persoon, vanuit de mensen in het team en dit zorgt ervoor dat de klus waarschijnlijk met energie wordt opgepakt. Waar energie uiteraard een belangrijke factor voor het succes is kun je je echter afvragen of degene die de klus het leukst vindt ook degene is die de klus met het beste resultaat kan afronden.

Op het moment dat je het gewenste resultaat als uitgangspunt neemt, kun je effectiever gebruik maken van de talenten binnen een team. Dat begint met het gezamenlijk in kaart brengen wat de klus moet opleveren en wat er voor nodig is om dit te realiseren. Door het gewenste resultaat heel concreet te maken, kun je gerichter kiezen wie hier de juiste persoon voor de klus. Bijvoorbeeld iemand die het leuk vindt om te schrijven en die dit vooral op een kernachtige en visionaire manier doet. Of iemand die, naast dat hij het leuk vindt om voor een groep te spreken, scherpte kan aanbrengen in het gesprek op het moment dat het er toe doet.

Meer lezen?

 Deze blog is geschreven door Nina Timmermans.