Hoe haal je successen op in een team?

Schermafbeelding-2014-11-21-om-12.04.15.png

Wij zijn een groot voorstander van het regelmatig delen en vieren van behaalde successen (klein en groot) in organisaties. Vaak vinden we de dingen die goed gaan vanzelfsprekend, het hoort bij het werk. Terwijl we wel expliciet aandacht besteden aan fouten, problemen en nog te zetten stappen. Het delen van successen heeft meerdere voordelen:

  • Mensen ervaren waardering voor die dingen die ze gedaan hebben die het verschil maken voor het team of de organisatie.
  • Het versterk het gevoel van verbinding tussen teamleden. Je voelt je samen ergens op een positieve manier verantwoordelijk voor.
  • Het levert je nieuwe inzichten op over wat goed werkt in de dingen die je doet. Het is dus een belangrijke bron van informatie over wat je vaker zou moeten doen. Over wat aanpakken of oplossingen zijn die goed werken.

TA-DA! 

Een leuke manier om successen op te halen in een team is wat wij de 'TA-DA pot' noemen:

  1. Zorg allereerst dat je iets hebt waar je briefjes in kan verzamelen. Het mag een pot of een vaas zijn, maar het kan ook een doos zijn bijvoorbeeld. Regel ook kleine kaartjes (gekleurd is leuk) waar mensen iets op kunnen schrijven en stiften of pennen.
  2. Vraag iedereen om in stilte voor zichzelf de belangrijkste behaalde successen van de afgelopen periode op een kaartje te schrijven. Gebruik per voorbeeld, één kaartje. Soms vinden mensen het lastig om successen te bedenken, omdat ze het 'te groot' maken. Wij vragen ze dan vaak om aan dingen te denken die ze zelf of met het team gedaan hebben waar ze met plezier aan gewerkt hebben en waar ze tevreden over zijn qua resultaat.
  3. Vraag iedereen de kaartjes in de pot te doen. Om de beurt pakt vervolgens iemand een kaartje uit de pot. De persoon van wie het getrokken kaartje is ligt toe waarom hij of zij juist deze activiteit of dit moment gekozen heeft. Waar ben je enthousiast over?
  4. Als je alle kaartjes gehad hebt (of als je vindt dat je er genoeg gehad hebt) ga dan samen op zoek naar de rode draad tussen de verschillende succesvoorbeelden. Vraag b.v. aan de groep wat deze voorbeelden vertellen over waar we als individuen, team en/of organisatie goed in zijn en plezier aan beleven? Wat zijn de werkzame elementen? Waar mogen we trots op zijn? En, waar willen we de komende tijd graag meer van?

De foto is gemaakt door Yevgen Pogoryelov

Take a Step