Drie beproefde methodes om nog gelukkiger te worden

Take-a-Step-11.jpg
Recent onderzoek wijst uit dat iets meer dan een derde van ons welbevinden genetisch bepaald is. Dit laat nog behoorlijk wat ruimte voor onze eigen invloed (Bron: S. Dunne 2014). Omdat het heel persoonlijk is welke interventie het meeste resultaat heeft, delen we hier drie type interventies die getest zijn in wetenschappelijk onderzoek naar welbevinden. Ontdek wat voor jou werkt!

Three acts of kindness

Hoe werkt het? Kies deze week één dag uit waarop je drie kleine, aardige dingen doet voor één of meerdere personen in jouw omgeving. Je mag helemaal zelf kiezen wat jij daar onder verstaat. Ga aan het eind van de dag na wat het effect hiervan op jou was.

Letters of appreciation

Hoe werkt het? Sta stil bij welke mensen in jouw leven jij dankbaar bent. Misschien omdat ze er altijd voor je zijn, of omdat ze je b.v. op een belangrijk moment in je leven gestimuleerd hebben. Schrijf vervolgens drie brieven naar deze verschillende mensen waarin je hen vertelt wat ze voor je betekenen en waarom je ze dankbaar bent. Je kan ervoor kiezen om de brieven ook daadwerkelijk te versturen, maar dat is niet perse nodig.

Benieuwd naar de reacties van anderen op deze opdracht? Bekijk hier een leuk filmpje over het effect van het uiten van waardering.

Future me

Hoe werkt het? Pak een kopje thee of koffie en bedenk voor jezelf waar je over vijf jaar zou willen staan:

  • Wat zie je jezelf doen?
  • Waar ben je dan trots op?
  • Hoe zou je je willen voelen?
  • Waar zou je anders over denken?
  •  Wat wil je behouden van hoe het nu is?

Schrijf de antwoorden op deze vraag op als een brief aan je toekomstige ik. Dit heet narratieve toekomstverbeelding en heeft een positief effect op je welbevinden. Op www.futureme.org kan je deze brief ook daadwerkelijk opsturen: je bepaalt zelf wanneer je hem wilt ontvangen!

Levenskunst

Deze oefeningen zijn ook (met achtergrond) terug te vinden in de eerste editie van ons Take a Step magazine. Het mini-magazine staat geheel in het teken van Levenskunst. Ontvang je graag de eerste editie van het Take a Step magazine gratis thuis? Stuur dan een mail met je naam en adres naar info@takeastep.nl.

Ilonka Ronkes Agerbeek