Hoe vind je na je studie een baan die echt bij je past?

Talent-College.jpg

Ben jij bijna of net afgestudeerd en op zoek naar een passende baan of vervolgstap in je carrière? Dan ben je niet de enige! Onderzoek van Common Purpose (2004) laat zien dat meer dan de helft van de jongeren op zoek is naar een baan. En dan niet zomaar een baan, maar één waar zij hun levensdoelen (meer) in kwijt kunnen. Een eerste stap om daar te komen is weten wat je wilt en dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Psycholoog Bas Kast verwoordt het als volgt:

Onze moderne tijdgenoot is betrekkelijk vrij en onafhankelijk. Zijn probleem is niet zozeer dat hem wordt voorgeschreven waarvoor hij moet kiezen en wat hij met zijn leven moet doen, maar eerder dat hij niet precies weet wat hij wil. (Bas Kast, 2013, p. 145)

Hoe maak je de juiste keuze?

Als student, starter of young professional heb je regelmatig met belangrijke keuzes te maken. Bijvoorbeeld over wat je na je studie gaat doen, of je huidige baan wel echt bij je past of wat een passende vervolgstap is in je loopbaan. Helaas blijkt uit onderzoek, dat het vooral voor mensen tussen de 20 en 30 jaar vaak lastig is om goede keuzes te maken. Zo schrijft Alice Stapleton (2012), dat jongeren het vaak moeilijk vinden om te focussen op wat ze willen. En met zoveel keuzes is het ook helemaal niet gek dat het moeilijk is om je eigen pad te volgen. Wij geloven dat iedereen talenten heeft en dat die kunnen werken als richtinggever in de keuzes die je maakt. Je maakt de beste keuzes als je weet wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent. Het kost tijd om er achter te komen hoe dat precies zit bij jezelf. En wij denken dat het belangrijk is om voor dat onderzoek de tijd te nemen.

Wat levert dit onderzoek jou op bij het vinden van een baan?

Weten wat je wilt, maakt je ook een stuk aantrekkelijker voor werkgevers. Een behaald diploma alleen blijkt namelijk steeds minder doorslaggevend te zijn voor het vinden van een leuke baan. Tegenwoordig selecteren werkgevers vaker op basis van de unieke talenten die de sollicitant laat zien. Ten eerste omdat het aantal hoogopgeleiden in Nederland relatief hoog ligt en zal blijven groeien. Daarnaast wordt in onze dienstenmaatschappij de waardetoevoeging van werknemers steeds vaker gezien in termen van individuele talenten. Voor het vinden van een baan die echt bij jou past, is het dus belangrijker dan ooit om te weten wat jou onderscheidt, op basis van jouw drijfveren en talenten.

Investeer jij in jouw persoonlijke ontwikkeling?

Weet jij wat jou uniek maakt? Wat je belangrijk vindt in een baan? Waar je energie van krijgt en echt goed in bent? En weet je in welke context jouw talenten het best tot zijn recht komen?

Ben jij student, starter of young professional en houden deze vragen jou ook bezig? Dan organiseren wij voor jou Talent CollegeVanaf vrijdag 27 maart organiseren we vijf bijeenkomsten waarin:

  • Jij je verdiept in jouw eigen talenten, je uitgebreid kijkt naar wat je leuk en belangrijk vindt en naar wat jou gaat helpen bij het zetten van een volgende stap.
  • We nemen je mee in de wereld van de positieve psychologie en het waarderend perspectief en onderzoeken hoe jij hier je voordeel mee kan doen.
  • Daarnaast bieden we concrete technieken en handvatten die je kan toepassen tijdens de overgang van studie naar werk of in de stap richting een gave baan.

Wil jij ook investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling? Kijk dan hier voor meer informatie.

Bronnen Common Purpose (2004). Searching for something. Exploring career traps and ambitions of young people. London: Common Purpose  Kast, B. (2013). Kies je gelukkig! Amsterdam: Uitgeverij Wereldbibliotheek BV Stapleton, A. (2012). Coaching clients through the Quarter-Life Crisis: What works?. International Journal of Evidence Based Coaching and Mentoring 6 , p. 130-145.