Hoe ontdek je waar je goed in bent en echt blij van wordt?

Take-a-Step-14.jpg

Voor alle loopbaankeuzes die we te maken hebben in ons leven - van het kiezen van een passende studie na de middelbare school tot het wel of niet aannemen van een nieuwe baan - is het heel belangrijk om te weten waar je goed in bent en plezier aan beleeft. Als je weet wie je bent (of wilt zijn) dan is het veel makkelijker om alle keuzes die op je pad komen af te wegen en beslissingen te maken waar je echt gelukkig van wordt. Maar hoe krijg je hier zicht op?

Wanneer ben je het meest in je element?

Wat heel goed werkt is om concrete situaties waarbinnen je in je element was uit te pluizen. Dit doe je als volgt:

  1. Schrijf een aantal momenten, situaties en /of activiteiten van de afgelopen tijd op waarbij je echt in je element was. Van een leuk gesprek met een collega, tot het organiseren van een verjaardagsfeestje of het schrijven van een blog.
  2. Bedenk bij ieder voorbeeld waarom je juist daar zoveel plezier aan beleefde. Wat maakte voor jouw gevoel dat je juist in die situaties zo in je element was?
  3. Ga op zoek naar de rode draad tussen de verschillende momenten, situaties en/of activiteiten. Welke waarden of drijfveren zie je terugkomen? Welke talenten van jezelf kon je in deze voorbeelden inzetten? In wat voor soort context laat jij het beste van jezelf zien?
  4. Schrijf je conclusies op. Wanneer ben je het meest in je element? En, waarom juist dan?

De kunst van het kiezen

Wil je graag meer weten over het maken van keuzes waar je echt gelukkig van wordt? Stuur dan een mail met je naam en adres naar info@takeastep.nl en ontvang gratis ons mini-magazine over 'De kunst van het kiezen' bij je thuis.