Waarom moet je soms de tijd nemen om te bedenken waar je blij van wordt?

Take-a-Step-14.jpg

  Hoe vaak vraag jij je af of je van al je spullen om je heen echt vrolijk wordt? Of van welke mensen die je om je heen hebt verzameld of activiteiten die je doet, je energie krijgt? Ons vermoeden is niet zo vaak. Het zou ook vrij vermoeiend zijn als we dat elke dag bij alles en iedereen zouden doen. En tijdrovend. In een rustigere periode, zoals de zomer, kan het wel. En is het de moeite waard. Want stel je voor: alleen die dingen doen, die mensen opzoeken en die spullen om je heen hebben waar je echt blij van wordt.

Does this spark joy?

Je bij alles afvragen of je er vrolijk van wordt dus. Te beginnen bij al je kleren die in je kast liggen. Of alle boeken die je in de kast hebt staan. Of die stapels CD’s die nog ergens in een la rondslingeren. De Marie Kondo – kenners hebben haar filosofie uiteraard direct herkent. Deze Japanse opruimgoeroe zegt dat een rommelvrij huis start bij het weggooien van al die dingen die je eigenlijk niet meer wilt hebben. En daarvoor hoef je jezelf maar één te stellen bij de keuze tussen spullen houden of wegdoen. Does this spark joy? Het lijkt eenvoudig en dat is het ook. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen, om die vraag te beantwoorden over (alle) spullen die je in huis hebt. Of over de mensen om je heen. Of over de dingen die je doet.

Met een heerlijk opgeruimd huis als resultaat...

Wij zijn afgelopen week begonnen met een grote opruimactie in ons eigen huis. Met als resultaat een flink aantal vuilniszakken vol spul dat weg kon. En dat voelt goed. Je geniet echt meer van je huis met alleen die spullen om je die je ook echt graag om je heen hebt. En alles heeft nu een vaste plek. Waar het makkelijk op te bergen is. Iets met het kaf en het koren. Op naar het volgende onderdeel.

Take a Step