Krachtig samenwerken vanuit talent

Take-a-Step-4-1.jpg

De afgelopen weken heb ik een mooie klus gedaan voor een Waterschap. Het team HRM&O wilde graag meer zicht op elkaars talent krijgen en van daaruit de samenwerking nog verder versterken. Leuke vraag! In deze blog lees je hoe ik het traject heb aangepakt en wat het heeft opgeleverd.

Persoonlijk talent-profiel

Allereerst heb ik met alle teamleden apart gewerkt aan een persoonlijk talent-profiel. In dit profiel staat waar je echt goed in bent en plezier aan beleeft. Om hierachter te komen hebben we twee informatiebronnen tijdens een gesprek naast elkaar gelegd:

  • Talent-test. Ik heb iedereen aan het begin van het gesprek de sneltest uit de toolbox 'Ik kies voor mijn talent' laten invullen. Je scoort jezelf op een 39-tal stellingen. Iedere stelling is gekoppeld aan een talent. Bij ieder talent hoort een uitgebreid talent-kaartje waar meer informatie over het talent op staat. Na het invullen van de test hebben we alle kaartjes waar iemand zichzelf hoog op scoorde erbij gepakt. Ik heb ieder vervolgens gevraagd de omschrijving op het kaartje te lezen en aan mij te vertellen in hoeverre iemand zich in de omschrijving herkent. Uiteindelijk koos ieder een set talenten die het beste bij diegene past.
  • Feedback van anderen. Het beeld dat iemand van zichzelf heeft scherpten we verder aan met input van familie, vrienden en collega's. We werken vanuit Take a Step met een eigen online-vragenlijst die mensen naar minimaal drie mensen in hun omgeving sturen. Wij leggen hen de volgende vier vragen voor: Wat zijn mijn positieve eigenschappen? Wanneer ben ik het meest in mijn element? Hoe lever ik mijn bijdrage aan situaties? En, wat is een voorbeeld van een situatie waarin ik echt van betekenis voor jou was?. Zo ook hier. Ik kreeg alle antwoorden binnen en heb ze meegenomen naar het gesprek. Het was zo leuk om de reacties van mensen te zien op de feedback van anderen. Het is ten eerste echt een cadeautje. Daarnaast bevestigt het vaak het beeld dat iemand heeft van zichzelf. En maakt het ook duidelijk hoe je op basis van jouw talent-profiel van betekenis bent voor anderen.

Het doel van het gesprek was om samen tot een antwoord te komen op de volgende vragen:

  1. Wat is de kern van jouw talent-profiel?
  2. Wat is de kracht van jouw talent-profiel in het werk? Hoe helpen jouw talenten je om je werk goed te doen?
  3. Welke valkuil herken je bij jezelf en welke hefboom kan je daarbij helpen?
  4. Waar zie je ontwikkel-ruimte voor jezelf? Zie je bijvoorbeeld kans om een talent nog vaker of slimmer in te zetten in het werk?

Tip: Mocht je zelf een talent-gesprek willen voeren de komende tijd met iemand uit je team, vraag de ander dan goed door op de kracht van het talent. Vaak ervaren we onze talenten als vanzelfsprekend. Dit maakt het lastig om scherp te omschrijven hoe het talent voor jou en je omgeving in het voordeel werkt. Vraag bijvoorbeeld naar een situatie waarin iemand dit talent in heeft gezet op een productieve manier.

Teambijeenkomst

Na de individuele gesprekken heb ik op een teambijeenkomst (van een middag) iedereen gevraagd om elkaar eerst in een drietal nog even te helpen om echt tot de kern te komen. Wat is jouw talent? En waar zie je ontwikkel-ruimte voor jezelf? De antwoorden op deze vragen hebben we in de hele groep gedeeld. Het duurde even voor tien collega's allemaal beschreven hadden wat hun talenten zijn en waar ze zichzelf de komende tijd graag op uit willen dagen. En toch was het de moeite waard omdat het een heel mooi teamplaatje bood. We hebben echt een paar minuten per persoon de tijd genomen om te verkennen wat ieder zelf kan doen om zijn/haar ontwikkel-doel te bereiken en waar de collega's juist heel goed bij kunnen ondersteunen.

Als laatste hebben we onderzocht waar we verder nog kansen zien voor het team om meer gebruik te maken van elkaars talent. Bijvoorbeeld in het verdelen van de taken. Door taken die door leden van het team gedaan moeten worden, te zien als teamtaken in plaats van individuele taken, ontstaat ruimte om samen te verkennen wie wat het beste vanuit zijn of haar talent op kan pakken. Iets dat jij bijvoorbeeld vervelend, saai of lastig vindt, is voor de ander juist een hele fijne klus.

Zin om meer te lezen over (en natuurlijk te doen met) talentontwikkeling?

  • Lees dan het artikel 'De basis van talentontwikkeling'.
  • Of het boek 'Ik kies voor mijn talent' van Luk Dewulf. Het vervolg hierop 'Mijn baas kiest voor mijn talent' is zeker ook de moeite waard.
  • Als je het boek 'Ontdek je sterke punten' van Marcus Buckingham koopt, ontvang je een code voor een goede online talententest.
  • Ook een aanrader is 'De voorsprong van geluk' van Shawn Achor.

Deze blog is geschreven door Eefje Teeuwisse.