Talent & studiekeuze - een gouden duo!

Take-a-Step-12.jpg

De laatste jaren krijgen wij steeds vaker vragen van middelbare scholieren en studenten over het maken van een passende studiekeuze. Ook de afgelopen weken heb ik weer een aantal talentgesprekken met jongeren gevoerd. Ons uitgangspunt daarbij is dat het kiezen van de juiste (vervolg-) studie start bij het ontdekken van waar je goed in bent en plezier aan beleeft. Een studie past namelijk pas echt bij je als de context je uitgedaagd om je te ontwikkelen op basis van je talenten. Dat maakt leren en ontwikkelen niet alleen leuk, maar ook nog eens effectief. In deze blog lees je meer over onze talentgesprekken met jongeren en de visie daarachter.

Waar ben jij goed in?

Volgens ons heeft iedereen talent. Wij zien talenten namelijk als terugkerende patronen in denken en doen. Je bent communicatief vaardig, maakt makkelijk contact, ziet snel patronen, doet eenvoudig nieuwe kennis op of je hebt altijd de meest creatieve ideeën. In een talentgesprek helpen wij deze talenten te herkennen. Bijvoorbeeld door het doen van een talententest of door het onderzoeken van een moment waarop je echt in je element was. Het leuke hiervan is dat je op een hele andere manier naar jezelf gaat kijken. Zo ontdek je ineens dat het best wel bijzonder is dat jij je klasgenoten altijd precies in de juiste woorden iets moeilijks uit kunt leggen. Of dat je veel voldoening haalt uit nieuwe projecten, omdat dat de manier is om jouw creativiteit tot uitdrukking te brengen. Tijdens deze talentgesprekken merk ik elke keer weer dat het leren kennen van je talenten, iemand meteen nieuwsgierig maakt naar manieren om ze ook toe te passen. En dat is logisch, want talent vraagt om ontwikkeling. Vandaar dat we na het verkennen van talenten de stap maken naar het zoeken van een leercontext waarin deze het beste tot hun recht kunnen komen.

Wat maakt leren leuk en effectief?

Wellicht heb je ooit gehoord van het begrip flow, bedacht door onderzoeker Mihali Csikszentmihalyi. Als je flow ervaart ga je helemaal op in een uitdagende activiteit. Je bent zo lekker bezig dat je de tijd vergeet, voor je het weet zijn er een paar uur voorbij gevlogen. Achteraf ervaar je vaak veel voldoening, omdat je snel vooruitgang boekt als je flow ervaart. Op basis van zijn gesprek met Csikszentmihalyi onderscheidt Luk Dewulf in zijn boek ik kies voor mijn talent twee manieren om te leren. Leren uit flow en leren in flow.

  • Leren uit flow. Met deze vorm van leren zijn we misschien wel het meest bekend. Als je leert uit flow is een externe motivator vaak de prikkel en leer je op basis van het besef dat je iets nog niet kunt. Vaak kost deze vorm van leren veel energie, omdat de taak niet aansluit op dat waar jij goed in bent of plezier aan beleeft. Denk aan de moeite die je moet stoppen in de vakken waar je niet zo goed in bent. Deze vorm van leren roept vaak frustratie, stress en zelfs gevoelens van angst op, je twijfelt of je goed genoeg bent.
  • Leren in flow. Deze vorm van leren ontstaat als je jouw talenten en drijfveren als uitgangspunt neemt voor je leerproces. Als je uitgedaagd wordt je nog verder te ontwikkelen op basis van jouw interesses. Dit zijn de momenten waarop je niet kan stoppen met leren, omdat je er zoveel plezier aan beleeft. Deze vorm van leren zorgt voor steeds meer vertrouwen in je eigen kunnen. Je merkt dat je ergens goed in bent, wat zorgt voor de motivatie er nog beter in te worden.

Zorg dat je studie aansluit op jouw talent

De stap van de middelbare school naar een vervolgstudie is mijn ogen een ideaal moment om bewust te kiezen voor een context waarin je meer in flow kunt leren. Het aantal verplichte vakken in een richting waar je helemaal niet in geïnteresseerd bent neemt af. Onze talentgesprekken kunnen je helpen juist die context op het spoor te komen waar jij het best tot jouw recht komt. Als je een studiekeuze maakt op basis van je talent, zal je merken hoeveel energie leren je kan opleveren. Natuurlijk zitten er aan iedere opleiding opleiding ook aspecten die je niet zo lekker liggen. Ook daar kunnen je talenten helpen om het leren uit flow leuker en effectiever te maken. Bijvoorbeeld door leerstrategieën te bedenken die beter aansluiten op dat waar jij energie uit haalt.

Nieuwsgierig geworden?

  • In deze video vertelt Mihaly Csikszentmihalyi uitgebreid over flow.
  • Hier lees je meer over onze talentgesprekken.