Drukte in donkere dagen?

Copy of Take-a-Step-3.jpg

Weet je nog, die zomer met lichte dagen en dagen vol licht? Het voelt als ver weg. Want we zijn met z’n allen weer op volle toeren aan het draaien en het wordt steeds vroeger donker. En alles is belangrijk en alles moet nu. Maar dat op gehaaste gevoel laat niet iedereen zich zomaar aanpraten. In een week die voor sommigen een welkome ‘herfstvakantie’ is, gonst de uitspraak dat alleen sukkels het (te) druk hebben.Ontsnappen aan de drukte, of het nu gaat om de innerlijke variant of die van buitenaf, ik sprak er met meerdere mensen over de afgelopen weken. Hier lees je de meest behulpzame inzichten.

Waar gaat het echt over?

Er zijn stappenplannen die je kunt volgen en apps die je kunt downloaden. Ze staan vol met praktische tips die gelijk werken, bijvoorbeeld 2x per dag je mail bekijken waardoor je gelijk de druk die je ervaart verlaagd én je concentratie verhoogd. Ook ik grijp weer even terug op dit soort handigheidjes als ik door de bomen het bos niet meer zie. En het werkt, voor even. Dat doet me vermoeden dat echt ontglippen iets anders vraagt. Maar wat?

De herfst is een tijd van voorbereiding

Om daar achter te komen helpt het om beter te begrijpen waar deze periode over gaat. ‘De herfst is een tijd waarin het gaat over een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Het is een tijd van voorbereiding; een tijd waarin je je gereed maakt voor de winter, het seizoen van de vernieuwing.’ aldus Jaap Voigt. Dit voelt als een verademing want het is dus heel natuurlijk dat ik verlang naar binnen zitten met een boek. Het is misschien wel het ontkennen of vechten tegen die natuurlijke behoefte, die ervoor zorgt dat ik de drukte als een last ervaar. Waar ik midden in de zomer een week naar Ameland ging om to-do lijsten weg te werken, neem ik nu juist een werkvakantie dicht bij huis. Door een korte break van opdrachten neem ik een pas op de plaats, ik neem de tijd om orde te scheppen. Terug te kijken op de afgelopen maanden en stil te staan bij de oogst daarvan.. En werk ik dus wel door maar op een andere manier. Dat geeft ook de ruimte om voeding op te halen tijdens een lezing en na te denken over wat ik de komende periode kan doen of wil organiseren. Om te bedenken wat de essentie is van een aantal vragen van klanten en hoe ik daar de komende weken gefocust op kan blijven, zonder me te laten afleiden door al te veel ruis.

Kies voor een andere invulling van je werk

Het werk deze donkere seizoenen net wat anders invullen, het is iets wat steeds meer mensen doen. Er is is niet 1 manier die werkt, wel een legio aan voorbeelden. Je hoeft er maar over te beginnen en je zult zien hoeveel animo er is voor rustiger aan doen. Want waar we met elkaar een dynamiek creëren waarin alles moet, kunnen we er met elkaar ook voor kiezen om het anders te doen. De dingen zo in te richten dat we niet met 10 dingen tegelijk bezig zijn. Animo om de herfst helemaal toe te laten is er. Laten we de dagen licht houden, juist omdat ze al zo donker zijn.

Meer lezen?

Blog: How to start your day with more creativity, serenity and insight
Boek: Leven & Werken in het ritme van de Seizoenen van Jaap Voight.
Boek: Leven van je tijd van Joeri Kabalt en Nina Timmermans.