Het belang van verbeelding

Take-a-Step-22.jpg

Verbeelding, dat gaat over de kunst om dingen te verzinnen door je voorstellingsvermogen te gebruiken. In je gedachten vormt zich een beeld van een situatie en zo lijkt deze ineens ook echt te bestaan, dat heeft iets magisch.

We gebruiken onze verbeelding onbewust vaker dan we denken. De intentie klinkt in ieder geval vaak door in onze taal. Wanneer je je inleeft in je gesprekspartner bijvoorbeeld: ‘Ik kan me voorstellen dat..’. Mensen zeggen het soms al voor ze het daadwerkelijk doen. Vaak vormen we zo'n ik kan me voorstellen-beeld over het verhaal van de ander op basis van ons eigen verhaal. Of, zoals Stephen Covey zegt: ‘ in het verhaal van de ander lezen we onze eigen biografie’. Wat helpt om écht in de wereld van de ander te stappen? En wat maakt het interessant om dat te doen?

Lezen is inleven Philip Huff zegt dat we meer moeten lezen. Want lezen gaat wat hem betreft over dieper de wereld in stappen in plaats van je er uit onttrekken. Omdat lezen een manier is waarop je je verdiept in een ander verhaal en een andere persoon. Iemand met wie je je kunt verbinden of juist niet. Dat doet er niet eens zoveel toe. Het gaat om het inleven, het fantaseren, het overgeven aan die verbeelding en de gedachtestroom die op gang komt. Het gaat om die wereld, die ontstaat in jezelf tijdens het lezen. Door de hoofdpersoon tot leven te laten komen in jouw hoofd, omdat je je kan verbeelden dat hij bestaat. Zodat hij je iets kan vertellen over zijn leven, iets waar jij misschien ook wel wat aan hebt.

Overbruggen Hans Alma zegt dat verbeelding een belangrijk component is als het om betekenisgeving gaat. Iedereen verlangt naar een zinvol bestaan, in welke zin dan ook. Verbeelding slaat de brug tussen mensen, tussen jezelf en een ander. En het slaat een brug tussen werelden, tussen wat bekend is en wat onbekend. Bijvoorbeeld wanneer je nadenkt over de toekomst of over de vraag waar je je verder in wilt ontwikkelen. Door te fantaseren over een plek waar je over een aantal jaar wilt zijn, kan alleen het beeld van die plek je al richting geven in keuzes of prioriteiten die je nu maakt. Zonder verbeelding kun je niet verlangen. Het is het doorbreken van grenzen, in je eigen kijken en denken. Niet heel bombastisch of met een knal, denk ik, maar eerder heel geleidelijk.

Wereld in beelden De bijzonderheid van verbeelden en inbeelden, daar sta ik niet voldoende bij stil. Terwijl het reizen door de tijd is maar je ondertussen fysiek gewoon blijft waar je al was. Je kunt hier blijven en toch afreizen naar daar. Naar eerder, naar later; met een snelle gedachtesprong ben je er al. In de wereld van een ander of in een andere wereld, en dat allemaal in je eigen hoofd.

Heb jij op dit moment een uitdagende klus te klaren of een besluit te nemen? In plaats van het gesprek op te zoeken met iemand stel ik voor om je in te leven in deze persoon. Om zijn wereld in te duiken en je te verbeelden hoe die ander kijkt en denkt. Het opent direct mogelijkheden, alleen al omdat je je ook kunt inleven in een persoon die ver van je af staat. Wie weet ontstaat er wel een beginnetje van een overbrugging. 

Bronnen en meer:

Het verdriet van anderen van Philip Huff. De parabel van de blinden van Hans Alma. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey.

Ben je meer een luisteraar dan een lezer? Luister dan naar De toendra podcast. Dertig bijzondere korte verhalen om jezelf helemaal in te verliezen.