Waar wacht je nog op?

Take-a-Step-10.jpg

Je verveelt je op je werk. Je weet wat je níet wilt, maar wat wil je wel? Of je hebt juíst veel ideeën over wat je wilt doen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Je wilt naar een betere werk-privé balans, maar weet niet hoe. Of je twijfelt over een nieuwe functie die je wordt aangeboden. Herkenbaar? Het zijn vragen die veel mensen bezighouden. Logisch, want werken aan je loopbaan is een proces dat nooit af is. Je kunt nu eenmaal niet voorspellen hoe je werksituatie er over een paar jaar uit zal zien. En dus hoor je overal om je heen dat je actief met je loopbaan aan de slag moet. Oké denk je. En: Hoe doe je dat?

Kiezen doet geen pijn Ben jij iemand die veel leuk vindt maar verlamd raakt door de vele mogelijkheden? Je bent nieuwsgierig, ziet en bedenkt van alles maar maakt geen keuzes. Het kan richting geven wanneer je weet wat echt belangrijk voor je is. In deze eerste blog in een reeks over loopbaanvraagstukken deel ik twee oefeningen voor mensen die lastig kunnen kiezen.

 

 

Vind de rode draad Vind je eigenlijk alles wel leuk? Deze eerste oefening helpt de rode draad te vinden in wat je belangrijk vindt en wat je graag doet. Je start door tien tot vijftien banen op te schrijven die je gaaf of interessant lijken. Dit kunnen beroepen zijn of functies in organisaties, maar ook creatieve ideeën voor een bedrijf. Komen er in je hoofd belemmeringen op als “daar heb ik geen diploma voor” of “dat kan ik nooit met thuis combineren”? Parkeer die gedachten en schrijf het beroep gewoon op. Het gaat er niet om dat je daadwerkelijk toe gaat werken naar één van de deze banen. Deze oefening helpt je vooral bij het uitvinden wat jou in deze banen zo aanspreekt.

Door naar stap twee. Benoem bij iedere baan op je lijstje drie aspecten die je aantrekkelijk vindt. Bijvoorbeeld ‘in een hecht team werken’, ‘intellectuele uitdaging’, ‘veel vrijheid’ of ‘tastbare resultaten behalen’. Door dit te doen trek je datgene wat je aanspreekt los van de baan en krijg je zicht op de essentie. Als het goed is heb je nu een overzicht met allerlei aantrekkelijke werkaspecten. Kijk er eens naar: Wat valt je op? Welke aspecten komen vaker terug? Wat zegt het over wat jij belangrijk vindt?

Als stap drie maak je vervolgens een top vijf van de belangrijkste aspecten.

Daarna kun je verschillende paden inslaan:

  • Kijk of je deze aspecten een grotere rol kunt geven in je huidige werk. Ga praten met collega’s of je leidinggevende en kijk of je je takenpakket kunt aanpassen of een project kunt doen dat past bij die aspecten. Of zoek samenwerking op met collega’s die jou inspireren of van wie je kunt leren. Het werkboek Aan de slag met Job Craften kan je hierbij verder helpen.
  • Om je zoektocht naar nieuw werk te vergemakkelijken helpt het om goed zicht te krijgen op je talenten. Bijvoorbeeld door te bedenken wat je hebt ingezet aan kwaliteiten in recente successen die je hebt behaald. In dit artikel vind je meer mogelijkheden om je talenten in kaart te brengen. Kijk nadat je dit gedaan hebt nog eens naar je top vijf. Bij welke aspecten passen je talenten het beste? Dit zijn doorgaans de aspecten die je het meeste energie zullen opleveren en je het gemakkelijkste af zullen gaan. Je hebt nu twee of drie aspecten waarop je je kunt focussen in het zoeken naar ander werk.

 

Verander door te doen Een tweede manier om keuzes te maken in je loopbaan, is gelijk ervaring op gaan doen in banen die je inspireren. Zonder dat je al precies weet waar je uitkomt. Herminia Ibarra, hoogleraar bij Insead, beschrijft deze aanpak in haar boek Working Identity. Zij schrijft: ‘By far the biggest mistake people make when trying to change careers is to delay taking the first step until they have settled on a destination’.

In de praktijk betekent dit meelopen met iemand met een inspirerende baan of onderneming, je als vrijwilliger inzetten of naar bijeenkomsten gaan om mensen te ontmoeten die je meer kunnen vertellen. Met andere woorden, begin met één stap te zetten, blijf lopen en ontdek waar dat je brengt.

Laura van Bouchout nam dit advies heel serieus. Niet meer wetend wat voor werk ze moest gaan doen en naarstig op zoek naar meer werkgeluk, besloot ze een half jaar lang 30 potentiële droombanen uit te proberen. Ze nam een parttime baan en zette zich in de overige tijd vrijwillig in op 29 andere werkvloeren. Ze schreef er een boek over en vond uiteindelijk haar bestemming in de journalistiek.

In deze blogreeks bespreken we verschillende oefeningen die wij behulpzaam vinden. En we zijn daarin ook nieuwsgierig naar successen van jullie. Wat heeft jou geholpen om keuzes te maken in je loopbaan? En waar heeft dat jou gebracht? Leuk als je het met ons wilt delen!

 

Met dank aan Peter van Camp voor onze inspirerende gesprekken. Voor loopbaancoaching in België verwijs ik je graag door naar Peter.