Leren omgaan met stress: je energie bewust inzetten

Trung-Hieu.jpg

Waarom ervaren we tegenwoordig meer stress dan vroeger?

We worden allemaal elke dag geconfronteerd met een enorme hoeveelheid aan informatie. Daarnaast is alles wat we doen veel zichtbaarder geworden. Kunnen we op ieder moment in contact staan met de hele wereld. En is er een sterke druk om te presteren. Meer en meer onderzoeken en beschrijven wetenschappers het effect van deze stressvolle manier van leven op ons als mensen.

Wat doet stress met ons lichaam?

In het semi wetenschappelijke tv-programma Proefkonijnen van BNN kwam afgelopen week de vraag naar voren; Kunnen mensen bezwijken onder stress? Interessant in het antwoord vond ik enerzijds het argument dat de mensheid tot op ongeveer 20 jaar geleden nog nooit geconfronteerd is geweest met zulke grote hoeveelheden aan (snel veranderende) informatie. Waardoor we er evolutionair ook niet op voorbereid zijn. We weten er nog onvoldoende mee om te gaan. Verder gaven ze aan dat één van de grootse gezondheidsrisico's de komende jaren de gevolgen van stress op ons lichaam zal gaan zijn.

Stress is niet alleen een mentale staat, maar ook een fysieke. Stress is het moment waarop je lichaam gereed is om te vluchten of te vechten. Het is de staat van je lichaam klaar om onmiddellijk te reageren op dreigend gevaar. Er komen allerlei hormonen vrij die op het moment van een daadwerkelijk dreiging kortdurend heel effectief zijn, maar die echter op de lange termijn juist schadelijk zijn. Waar we vroeger vaak kortdurend geconfronteerd werden met een stressor - een tijger die na een aanval afdruipt - staan mensen nu vaak langdurig onder 'hoogspanning'.

Hoe kunnen we zelf invloed uitoefenen op onze stress-levels?

Het is dan ook de kunst om om te leren gaan met deze veranderingen en de toegenomen hoeveelheid langdurige stress. Niet alleen mentaal, maar juist ook fysiek. In College Tour beschrijft Ruby Wax op een toegankelijke manier inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar Mindfulness (ze is het zelf op het spoor gekomen als behandelvorm van haar terugkerende episodes van zware depressie). Eigenlijk is het een combinatie van technieken die je jezelf kan aanleren om niet alleen mentaal om te gaan met stress, maar juist ook fysiek. Door bijvoorbeeld gedurende een werkdag af en toe even heel bewust rustig adem te halen breng je je hartslag naar beneden. En dus eigenlijk je lichaam terug van een stressvolle staat naar een ontspannen staat.

Het is mooi om te zien dat daarmee ontspanningsactiviteiten uit de hoek van het spirituele en/of zweverige komen en gericht relaxen juist één van de manieren is om op een gezonde manier langdurig topprestaties te kunnen leveren.

April wordt voor ons relaxed! Doe je mee?

Waar we ook komen in organisaties, werkdruk is een groot probleem. Mensen voelen zich langdurig meer belast dan ze aankunnen. We lijken soms te hopen dat de druk vanzelf een keer afneemt of dat onze baas er iets aan gaat doen, maar de enige duurzame oplossing is om onze energie slimmer te leren inzetten en bewuster te kiezen waar we wel of niet onze aandacht aan besteden. We zullen onze vaardigheden moeten ontwikkelen op het gebied van ontspannen, prioriteiten stellen, genieten en leren van onze successen.

In april gaat Take a Step een experiment aan: Less Fuss & More Fun We houden ons een maand lang aan een aantal zelfbedachte regels om meer rust in ons hoofd en onze agenda te brengen en juist meer plezier en luchtigheid aan de week toe te voegen. Lees hier alles over ons experiment en de regels. Of bedenk je eigen regels en doe met ons mee...

Deze blog is geschreven door Eefje Teeuwisse.